Ingyenes kiszállítás 30.000 Ft kosárérték felett!

Kérdésed van? Hívj minket! +36-204013044

Hálószoba, babaszoba

Ágyneműk ápolása

Kámán Andrea
Kámán Andrea
2022.01.05 20:10
Ágyneműk ápolása

Hogyan kell ápolni az ágyneműt

Kövessük a gyártó szimbólumait, amelyek általában a bevarrott címkén, vagy a csomagoláson találhatók, hogy minél tovább élvezhessük ágyneműnk színeit, és puhaságát.

 

Ágynemű karbantartási szimbólumok

 Ezek a leggyakrabban használt jelzések:

Szimbólum Szimbólum leírás

 Ajánlott mosási hőmérséklet. A mosási maximális hőfok. 30-90°C között általában.

Normál eljárás.

 Ajánlott mosási hőmérséklet. Enyhe eljárás.
 Ajánlott mosási hőmérséklet. Nagyon enyhe eljárás.
 Kézi mosás. Maximális hőmérséklet 40°C.
 A terméket nem szabad mosni.
 Minden oxidatív fehérítőszer használata megengedett. Jellemzően fehér anyagoknál.
 A terméket nem szabad fehéríteni, mivel a színek fakulhatnak.
   A termék szárítógépben, alacsonyabb szárítási hőmérsékleten szárítható.
   A termék szárítógépben normál hőmérsékleten szárítható.
 A terméket nem szabad szárítógépben szárítani.
Vasalás maximum 110°C vasalási felületi hőmérsékleten.
Vasalás maximum 150°C vasalási felületi hőmérsékleten.
 A terméket nem szabad vasalni.
   Professzionális vegytisztítás.
A terméket nem szabad vegyileg tisztítani.  A terméket nem szabad vegyileg tisztítani.

 

Hogyan mossuk az ágyneműt

A mosás csökkenti az atkák előfordulását, a 60 Celsius-fok körüli hőmérsékleten elpusztulnak. Ez higiéniai szempontból fontos. Az ágyneműt havonta legalább kétszer kell tisztítani.

Ellenkező esetben jelentősen megszaporodnak a mikrobák és atkák, amelyek jelenléte az ágyneműben negatív hatással vannak egészségünkre. 

Új ágyneműt első használat előtt 40°C-on mossuk ki.

A minta színének megőrzése érdekében kifordítva mossuk őket. Ideális minden részét együtt mosni, idővel ugyanúgy fognak kinézni. Jobb a levegőn szárítani az ágyneműt, mint a szárítóban, így a ruhanemű nem gyűrődik és jobban vasalható. Vasalni is célszerű kifordított állapotban. Kicsit nedvesebb állapotban a vasalás könnyebb. A vasaló nem szárítja ki feleslegesen az anyagot.

Semmiképpen ne töltsd túl a mosógépet, így szebben mossa ki a gép az ágyneműt.

Ha hasonló színűeket mosunk együtt, annál kevésbé vész el a színük. A világos vagy fehér ágyneműt mindenképpen külön mossuk.

A színes mintákhoz használjunk olyan mosóporokat, amelyeket színes ruhaneműkhöz terveztek, hogy garantálják az élénk színeket. A fehérekhez tervezett mosóporok fehérítő és fényesítő anyagokat tartalmaznak, amelyek nem tesznek jót a színnek.

A mosásnál a hőmérséklet is fontos szerepet játszik. Az alacsonyabb hőmérsékleten végzett mosás nemcsak energiát takarít meg, hanem meghosszabbítja az ágynemű élettartamát is.

100% pamut esetében a centrifugálást alacsonyabb sebességgel kell végezni, hogy elkerüljük a pamutszálak törését és maradandó károsodását.

Ha van szárítógéped, akkor használhatod, ha az ágynemű típusa ezt lehetővé teszi, amit  az adott ágyneműn feltüntetett szimbólumokból nézhetsz meg. Erre is érvényes, hogy minél magasabb a hőmérséklet, annál nagyobb az elhasználódás.

Hogyan mossuk a paplanokat és párnákat

Ébredés után célszerű kiszellőztetni őket, ezzel megszabadulva a felesleges nedvességtől. Éjszaka az izzadságot az anyag magába szívja. A természetes elemek napfény, vagy a fagyos hideg teljesen elpusztítják az atkákat, és visszaadják a takaród frissességét. Ezért nem célszerű a paplanokat azonnal letakarni, miután felkeltél az ágyból, amely megakadályozza a szellőzést. Mivel az ágyneműhuzat véd a szennyeződésektől , a takarókat és párnákat évente egyszer elég mosni. A paplan mosásánál is ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az ágyneműnél, azaz anyagfüggő. A gyártó által bevarrott jeleket, szimbólumokat kövesd.

Tanúsítványok

Eco-Tex tanúsítvány

Az Öko-Tex Standard 100 tudományosan hitelesített paramétereken alapul, amelyeket évente újraértékelnek. Tartalmazza a nemzetközileg kötelező teszteket:

  • Tiltott anyagok, például rákkeltő színezékek.
  • Kötelező anyagok, például formaldehid, lágyítók, nehézfémek vagy pentaklór-fenol.
  • A jelenlegi ismeretek szerint egészségre ártalmas, de jogszabályilag még nem szabályozott vagy tiltott anyagok, például növényvédő szerek, allergén színezékek, szerves ónvegyületek.
  • Olyan paraméterek, mint a színtartósság és a bőr alacsony pH-értéke, megelőző intézkedésként a fogyasztók egészségének védelmében

A tesztelést 17 vizsgálóintézet végzi, amelyek a nemzetközi Öko-Tex szövetséget alkotják, amelynek a világ több mint 40 országában van kirendeltsége.

Anyagok

A tiszta pamut anyagok jól felszívják az izzadságot, légáteresztőek, erősek és túlnyomórészt mosógépben is gond nélkül moshatók. Az ágyneműk legelterjettebb alapanyaga a pamut.

Ez az alapanyaga az ágyneműk több mint 90%-anak áruházunkban.

Az ágyneműk alapanyaga lehet még:

- Pamut szatén, ami nagyon puha tapintású, nyáron kellemesen hűvös, télen pedig gyorsan felmelegszik, ezért célszerű egész évben ágyneműnek használni.

- Jersey szövet az egyik legpuhább pamutból készült szövet. A Jersey ágynemű nagyon nedvszívó és légáteresztő, és 100% pamutból készült, nagy súlyú kötött anyag. A Jersey ágynemű nagy előnye a kellemes puhasága, így nagyon jól fogja érezni magát a Jersey ágyneműben.

- Flanel viszonylag könnyű, meleg és kellemes, puha tapintású. Gyakran két csoportra osztják: pamut és gyapjú flanelre.

-Krepp hullámos, szemcsés felületű szövet. A krepptermékek porózusak, és általában nem gyűrődnek.  A krepp hatást a zsugorodás okozza, melyet lúgos oldattal, vagy dombornyomással érnek el.  A szövet két henger között fut, a fémhenger felületéből bizonyos minták kilógnak, amivel a szövet a második, gumihenger felületébe préselődik. A dombornyomott szerkezetet ezután forró levegővel rögzítik a szövetben.

- Damaszkusz egy egyszínű, különböző formájú és méretű mintázatú szövet. A kontraszt a lánc- és vetülékszövés váltogatásával jön létre a felületen.

- Mikroszálas ágyneműhuzatok 100% poliészterből készülnek. Sokan szeretik ezt az alapanyagot, puha, jó nedvszívó, vasalni nem szükséges, minimálisan gyűrődik. A nyomtatott minta szebben látszódik rajta.

Életünk harmadát ágyban töltjük, érezzük benne jól magunkat!

Ágynemű kínálatunkról itt tájékozódhatsz!