Ingyenes kiszállítás 30.000 Ft kosárérték felett!

Kérdésed van? Hívj minket! +36-204013044

Aztadejó blog

Mivel játszanak a babák

Kámán Andrea
Kámán Andrea
2021.10.11 18:55
Mivel játszanak a babák

Mivel játszanak a babák

Ebben a blogunkban megpróbálunk segítséget nyújtani az anyukáknak, hogy könnyebb legyen a választás a sokféle babajáték között.

Azonban azt előre le kell szögeznünk, minden baba más és más, fejlődésük nem napra pontosan egyforma, egyik gyerkőc hamarabb hasra fordul, feláll és elindul, és van aki kicsit később.

Az első hetekben, mikor kisbabádat hazaviszed a kórházból, még csak nézelődik, nem tudja megmarkolni a játékokat. Ebben a korban a legpraktikusabb játék számára a kiságy fölé szerelhető zenélő forgó, amit szívesen nézeget elalvás előtt, és a nyugtató dallamokra könnyebben merül álomba. Puha textil babakönyvet is betehetsz mellé a kiságyba, amit tud nézegetni. Élvezi az élénk színű mozgó tárgyakat, fontos, hogy sokat énekeljünk, beszéljünk neki, hogy hallja a hangunkat.

Hasonlóan jó választás lehet egy játszószőnyeg, ami kialakításának köszönhetően a babát körbeveszi játékokkal. A föntről lelógó figurák lekötik figyelmét élénk színeikkel és egy idő után próbálja őket kezével elérni, ezzel is mozgásra ösztönözve őt. A zenélő részek pedig megnyugtatják, álomba ringatják kisbabánkat. A hason fektetésnél is nagy szerepe lehet, hiszen a szőnyeg élénk mintáját kicsi kezükkel kaparásszák. Az lesz az igazi élmény számukra, mikor kicsit később saját maguk is be tudják kapcsolni a zenélő figurákat. Ezek általában úgy vannak kialakítva, hogy egy kisebb mozdulatra is elinduljanak.

4 hónapos kortól már kezdi felfedezni a kezeit, nyitogatja, csukogatja és közben nézegeti. Aztán tapogatni kezdi a tárgyakat, minden játékot a szájába vesz, meg kell kóstolnia őket. Különféle textúrájú játékot próbáljunk elé tenni, hadd ismerkedjen a környezettel. A plüss, gumi, műanyag és a szövet is jelenjen meg. Nagyon sok játékot már ennek a tudatában alakítanak ki. 

Például egy plüss állat többféle textúrájú anyagból készül, zörög, csörög, puha, kicsit kemény, vagy érdes felületekkel. 

 Később a bölcsibe szoktatás során is nagyon jól jöhet, hiszen biztonságérzetét növeli, ha a jól megszokott nyunyókája elkíséri Őt, akivel együtt tud játszani és aludni délután.   

A csörgőt is tudja már rázni. Az első kis fogak kezdenek kibújni, ezért a hűthető rágókát is célszerű beszerezni. Puha egyszerű játékokat tehetünk a fürdővizébe, hiszen már élvezi a fürdést. Esetleg egy kis labdát, pancsolókönyvet. Valószínű még csak nézegeti, és csapkodja a mellette lévő vizet, de vidámmá teszi számára a fürdetést.

A hangot adó játékok nagy kedvencek. Különböző dallamokat, állatok hangját és mókás hangokat is lejátszanak, ami segíti gyerkőcök hallás fejlődését. 

Próbáljunk neki egy labdát beszerezni, hiszen ez nagyban elősegíti a mászás gyakorlását. Ha meglöki a kezével a labda elgurul, és próbálja majd utolérni azt.

6 hónapos korától már próbálgatja a mászást. A játékait dobálja, csapkodja a földhöz, ezért törékeny játékokat ne adjunk neki még. A fürdővízben szívesen játszik, amikortól már biztonságban tud ülni.

Ha már a fürdőkádban fürdik meglephetjük egy a kád szélére rögzíthető vízi fürdőjátékkal is.

8-10 hónaposan, kinél mikor következik be a nagy esemény, mászik már, ezért biztosítsunk neki nagy és biztonságos teret. A mászás fontos szakasza a mozgásfejlődésnek, de a gondolkodás, figyelem és beszéd fejlődésében is szerepe van. A hintát is szeretik mozgáskoordináció megfelelő alakulásában sokat segít. A térérzékelést és az egyensúlyi rendszert is fejleszti. A tükörben szereti magát nézegetni. Ha van a lakásban egy olyan hely, ahol földig ér a tükör, figyeld meg előbb utóbb mindig vissza fog oda mászni. A megkapaszkodás bútor mellet és a felállás során segítségére lehet egy járássegítő játék.

Egyéves kor körül már többen elindulnak felfedezni a kis világukat. Szeretik magukkal cipelni a kedvenc játékukat, ki-be kapcsolgatni a hangot adó gombokat, húzogatni, tologatni a kis vonatot, autót, pakolni a teherautó puttonyába, vödörbe, kosárba, nagyobb puha építőkockákat egymásra pakolni, egyszerűbb tornyokat építeni, kis edényeket, amikben lehet kevergetni főzőcskézni. Egyre több tevékenységünket próbálják utánozni.

Azokat a játékokat is kedvelik, amiket meg lehet lovagolni, rá lehet ülni. Például a bébitaxi.

Ebben a korban már olyan játékokat szerezzünk be, melyek fejlesztik a kézügyességet, például formabedobós játékok, a vizuális észlelést és az ok-okozati kapcsolat felismerését. Ilyen játék lehet az interaktív tanulóasztal is, mely nagyon sokféle játékot foglal magába. Rengeteg élményt tartogat a gyerekek számára.

Homokozós játékokat is beszerezhetünk, de ha megyünk homokozni az első időkben nagyon figyeljünk oda, nehogy a szájába pakolja a homokot. A rajzolást is kezdik már felfedezni, ez a firkakorszak, de azt is szeretik nézni, ahogy te rajzolsz nekik a papírra.

 

Ne feledkezzünk meg az udvari játékokról sem. Fontos, hogy kisbabánk minden nap több órát legyen friss levegőn, mivel agyának oxigénszükséglete a testméretéhez képest jóval nagyobb, mint a felnőtteké. A nagymozgásos játékok fontosak a fejlődés szempontjából. A hintán és a csúszdán egyensúlyérzékük fejlődik. Homokozóban építhetnek, és szerep játékokat játszhatnak, homok levest főzhetnek nekünk. A labdázás, motorozás segíti a térérzékelést és térbeli tájékozódást.

 

Sokat játsszunk a kisbabánkkal, meg kell őket tanítani játszani. Ehhez nem feltétlen szükséges, hogy rengeteg játékot szerezzünk be. Sokat mondókázzunk, kukucs játékot játsszunk, énekeljünk neki. Ha úgy érzed nem tudsz énekelni, ne aggódj, a kisbabádnak a te hangod a legszebb, minél többet hallja, annál jobb, hiszen így alakul ki a szoros kapcsolat és a bizalom anya és a kicsi között, és ez fejlődését nagyban elősegíti. Személyiségfejlődésében is nagy szerepe van. Bábozz neki a saját játékaival, mesélj színes könyvből. Az első időkben ne mesét olvass fel, inkább képekről találj ki valami rövid vidám mesét, az állatok hangját is utánozva, hiszen figyelmük még nem tartós, pár percet tudnak figyelni rád intenzíven. Majd csak 6 éves korban, az iskolában lesz elvárás, hogy huzamosabb ideig tudjanak figyelni.

11 évet dolgoztam 1-4 éves gyerkőcökkel. Személyes tapasztalatom szerint a legjobban azt szeretik a gyerekek, ha a saját kedves plüssükről egy vidám és rövid mesét találsz ki, mindig más és más helyzetben, ami velük is megtörténik nap mint nap, így jobban tudnak azonosulni a történettel, és ezzel az életre tudod nevelni őket.

A kedvenc plüss macink neve legyen Mackó Lackó, mese közben tartsd a kezedben, bábozz vele.

Mese ötletek:

Mackó Lackó elmegy felköszönteni a barátját szülinapján

Elmennek a rétre virágot szedni (ebben a mesében ha találnak virágot, megszagolják, a hapci szó általában nevetést vált ki)

Elmennek a játszótérre játszani barátjával Mackó Margóval

Boltba mennek a barátok

Keresik a fagyizót

Amikor próbálod a pelenkáról leszoktatni, akkor szólhat erről a mese is: Az óvodába csak akkor mehet Mackó Lackó, ha már nincs pelusa

  

 

De a történeteknek csak a képzeleted szabhat határt. Egyre hosszabb meséket mesélhetsz majd, ahogy telik az idő, látni fogod rajta, mennyi időt képes figyelni rád.

 

Mindenkinek sok örömöt, és boldogságban együtt töltött vidám perceket kívánok. Élvezzetek ki minden pillanatot, mert nagyon hamar felnőnek a gyerkőcök.

Babajátékaink közül itt tudsz választani!