Ingyenes kiszállítás 30.000 Ft kosárérték felett!

Kérdésed van? Hívj minket! +36-204013044

Hálószoba, babaszoba

Alvásról kicsiknek és nagyoknak

Juhász Krisztina
Juhász Krisztina
2021.10.22 13:27
Alvásról kicsiknek és nagyoknak

Alvásról kicsiknek és nagyoknak

Az általános javaslatok szerint az embereknek napjuk egyharmadát kéne alvással töltenie. A gyerekek számára azonban ez az arány jóval magasabb. Csecsemő korban az sem ritka, hogy jóformán az egész napot átaludják. Ahogy nőnek, úgy csökken az alvásigényük, de még így is gyakoriak a nap közbeni szundik, melyek egészen az iskola kezdetéig megmaradnak.

Az alvás kulcsfontosságú a babák és gyerekek fejlődésének szempontjából, ezért érdemes nagy figyelmet szentelni a lehető legnyugodtabb környezet kialakításához, hogy az ágyban töltött idő a lehető legpihentetőbb legyen. Ennek elérése érdekében összegyűjtöttünk néhány tippet:

Szellőztetés

Lefekvés előtt 5-10 perccel érdemes kiszellőztetni a szobát. Ez a felnőttek szobájára is érvényes. A szellőztetéssel a szoba elhasznált, oxigénben szegény levegőjét friss, oxigéndús levegőre cseréljük, ami azért különösen fontos, mert az alacsony oxigénszint rosszabb minőségű alvást eredményezhet. Az ajtót is ajánlott legalább nagyobb résnyire nyitva hagyni, szintén a levegő áramlása miatt.

Fény

A kisgyermekek gyakori félelme a sötét szobában egyedül alvás. Ezen könnyen segíthetünk egy éjjeli lámpa beszerzésével, arra azonban fontos ügyelni, hogy a fényerő ne legyen túl magas, mivel az negatív hatással lehet az alvás minőségére. Elmondható, hogy minél sötétebb a szoba, annál jobb az alvás minősége.

Ha már a fényről beszélünk, ne feledkezzünk meg a kék fényt kibocsátó eszközök lefekvés előtti használatáról. A monitorok, TV-k, telefonok, táblagépek kijelzőire jellemzőek, hogy az általuk kibocsátott fény gátolja a megfelelő melatonin termelést. Mivel a melatonin az alvásciklus szabályozásában kulcsfontosságú szerepet játszó hormonunk, így az elalvást nagyban nehezíti. Legjobb, ha ezeket az eszközöket teljes mértékben el tudjuk kerülni lefekvés előtt 2 órával, de mivel ez manapság igencsak nehéz, így egy kékfény szűrővel is sokat segíthetünk a problémán.

Zajok

A babák és gyermekek alvása alatt igyekezzünk kerülni a hirtelen hangos, éles zajokkal járó tevékenységeket. Természetesen nem kell, hogy megálljon otthon az élet, amikor a kicsik szundikálnak, de amennyiben megtehetjük, halasszuk ébredés utánra a konyhai csörömpölést, a klopfolást, a fúrást. Ezzel ellentétben a halk fehér zaj segíthet az elalvásban, felnőtteknél is.

Esti rutin

Egy kialakult lefekvés előtti rutin nem csak a felnőttek alvására hat pozitívan, de a gyerekekére is. Lehetőségeinkhez mérten igyekezzünk minden este közel ugyanabban az időben fürdetni, vacsorát adni, esti mesét mesélni és fektetni. Az esti rutin kialakulása segíti a már említett melatonin hormon megfelelő termelődését.

Mese és ének

Az ének főleg a babáknál, a mese inkább a valamivel nagyobbaknál bevált. Mindkettő segíti a gyerekeket a játék utáni ellazulásban, az alvás felvezetésében. A szülők hangja különösen nyugtató hatással lehet, arról nem is beszélve, hogy remek közös program.

Játékok és mintás ágynemű

Nagyobb gyerekek számára vonzóbbá tehetjük az alvást, ha kedvenc mesehőseivel, tetszetős figurákkal díszített ágyneművel ágyazunk meg nekik. Az alvós játék bevezetése is segíthet abban, hogy a kicsik kedve megjöjjön az ágyba bújáshoz. Az ágynemű kiválasztásánál azonban fordítsunk fokozott figyelmet a termék minőségére. Ezt az úgynevezett ÖKO-TEX Standard 100 szabvány segítségével könnyel ellenőrizhetjük. Csecsemők és kisgyermekek általi használatra a szabvány az I.-es kategóriába eső termékeket ajánlja, míg nagyobb gyerekek és felnőttek számára megfelelőek a II.-es osztályúak is.

Nyugodt és pihentető alvást kívánunk minden kicsinek és felnőttnek!

Ágynemű kínálatunkat itt tekintheted meg!