Ingyenes kiszállítás 30.000 Ft kosárérték felett!

Kérdésed van? Hívj minket! +36-204013044

Aztadejó blog

Túrázással kapcsolatos kifejezések

Kámán Andrea
Kámán Andrea
2021.02.18 13:14
Túrázással kapcsolatos kifejezések

Túrázással kapcsolatos kifejezések

Egy pár túrázással kapcsolatos fogalmat magyarázunk el nektek ebben a blogban.
Lehet hallottad már valahol, de pontosan nem tudtad mit is jelent.

MOLLE rendszer.

Molle egy mozaikszó ( Modular Lightweight Load-carrying Equipment ) a moduláris könnyű teherhordó berendezések mozaik szava.
Számos fegyveres erő által használt teherhordó eszközök és hátizsákok jelenlegi generációjának meghatározására szolgál.
A rendszer modularitása abból adódik, hogy a PALS ( Pouch Attachment Ladder System ) hevederberendezéseket a mellényre, vagy a hátizsákra varrott nagy teherbírású nejlon sorokként használják.
Ezek lehetővé teszik a különböző kompatibilis tasakok és kiegészítők rögzítését.
Ez a rögzítési módszer a moduláris taktikai felszerelések tényleges irányadójává vált.

Paracord

Egy könnyű nylon kötél eredetileg az ejtőernyőkhöz használták.
A fonott borítás általában 32 összefonódó szálból áll, viszonylag sima textúrát adva. A teljesen nylon szerkezet kissé rugalmassá teszi a paracordot.
El kell távolítani a borítást, ha finomabb fonalra van szükségünk, például a varráshoz, de úgy is lehet használni, mint a damilt egy túlélési helyzetben. Vékonyabb vagy kevésbé rugalmas zsinórt igénylő felhasználásoknál, például cipőfűzőnél a felhasználók gyakran eltávolítják a fonalat a belsőből, és egyedül használják a nylon borítást. A zsinór végeit megolvasztják, hogy megakadályozzák a bontódást.
A tisztán hasznossági funkciók mellett a paracord csomózott vagy fonott karkötők , zsinórok , övek és egyéb dekorációs tárgyak nagyon népszerűek. Ezeket olyan módon kötik össze, amelyet könnyen lehet bontani túlélési helyzetben történő használatra. Néhány vállalat a paracordot más túlélési összetevőkkel együtt használja a mindennapi túlélőkészletek gyártásához. Fejsze, kés, vagy matchete markolatára fonva kettős funkciót tölt be az eszköz.
A túrázók és a szabadtéri sportok kedvelői néha "túlélési" karkötőket használnak, amelyek több méter paracordból készülnek. Kompakt és viselhető formában vannak szőve. Az ilyen karkötőket akkor lehet kibontani, amikor kötélre van szükségük bármilyen célból - rakomány rögzítéséhez, oszlopok összekötéséhez, eltört hevederek vagy övek rögzítéséhez és még sorolhatnánk a sok felhasználási területet.

Cordura

A DuPont által kifejlesztett és most az Invista tulajdonában lévő nagy teljesítményű szövetek védjegye.
A Cordura olyan szövettechnológiák gyűjteménye, amelyeket számos termékben alkalmaznak, beleértve a poggyászt, a hátizsákot, a nadrágot, a katonai ruházatot és a ruházati cikkeket.
A Cordura szövet tartós, ellenáll a kopásnak.
Cordura szövetek általában nylonból készülnek, de keverhetők pamuttal vagy más természetes szálakkal.
Vízállóságát a poliuretán bevonat adja.
A szakítószilárdság és a kopásállóság jelentősen felülmúlja a hagyományos szövetet.
Számos klasszikus márka, amely ma is népszerű, továbbra is a Cordura szövetet használja termékeiben.
A Cordurát a legtöbb közepes és magas minőségű textil motorkerékpár kabátban és nadrágban is használják, nagy kopásállósága miatt.

VIS rendszer

Versatile Insert System. Magyarul a "SOKOLDALÚ BETÉTRENDSZER" teljes változatosságában lehetővé teszi, hogy darabjait sokféle módon használjuk.
A szervezőt a tépőzáras panelre kell helyezni, ahogyan szeretnénk úgy tudjuk elhelyezni őket.
A különféle rendeltetésű zsebrendszert, amelyet a feladatnak megfelelően választhatunk ki és rögzíthetünk a táskához vagy a hátizsákhoz.
Ezzel a praktikus megoldással könnyen áttekinthetővé válik a hátizsákunk tartalma, nem dobálunk mindent egy helyre, és gyorsan megtalálhatjuk, amire épp szükségünk van.

Bushcraft

A bushcraft olyan ismeretek és technikák összessége, amelyeket természetes környezetben való életre terveztek, az erőforrásokat kihasználva olyan alapvető szükségletek kielégítésére, mint az élelem megszerzése és a menedékhely megteremtése.
Általában az alkalmazott technikák alapvetőek és primitívek, és az ember evolúciója során megszerzett ismeretekre támaszkodnak. A Bushcraft nem támaszkodik modern és technológiai berendezésekre, ehelyett néhány elemi eszköz használatát részesíti előnyben, amellyel a többit fel lehet építeni.
A Bushcraft technikák, mint minden túlélési technika, magukban foglalják a tűzgyújtás, az állatok nyomon követésének és vadászatának képességét, képesek menedéket építeni, hatékonyan használni a kést és a csatabárdot, felismerni az ehető növényeket és gyógynövényeket, fából készült szerszámok gyártását, szálláshely építésének tudását, természetes anyagok használata és kötelek készítésének ismerete. Ennek a technikának általában az a filozófiája, hogy visszaszerezze mindazt az ősi tudást, amelyet őseink jól ismertek, de amelyet a technológiai fejlődés miatt szinte teljesen elveszítettünk.

Hicking-túrázás

A túrázás hosszú, lendületes séta, általában a vidéki ösvényeken vagy gyalogösvényeken . Az örömért járó gyaloglás Európában a XVIII. Században fejlődött ki.
Ez egy népszerű tevékenység számos túrázó szervezet körében világszerte, és tanulmányok szerint a gyaloglás minden formájának egészségügyi előnyei vannak.
Ennek a témának egy egész blogot szentelünk, ahol bővebben kifejtjük a kérdést.

Nordic walking

A Nordic walking vagy ski walking (magyarul: skandináv gyaloglás, síjárás vagy botsport) egy sportág, amelynek lényege, hogy egy pár speciális bot és különleges gyaloglótechnika segítségével hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthető az állóképesség, az izomerő, a mozgáskoordináció. Nélkülözhetetlen kellékei a speciális botok.
A Nordic walking egyesíti a gyaloglás vagy futás és a sífutás előnyeit. Fontos különbség a sétához képest a botok használata, amelyek révén hosszabbakat lépünk, úgy, hogy a kezek és a lábak természetes, a járáshoz elengedhetetlen ellentétes mozgása megmarad. A botok használata dinamikát, ritmust ad a gyaloglásnak. Az edzések intenzitásuk szerint lehetnek lassabb tempójú zsírégető edzések vagy gyorsabb intenzitású kondinövelő edzések.

Ezen a linken találjátok túrabot választékunkat. 

Túrafelszereléseinkről itt tájékozódhatsz!