Ingyenes kiszállítás 30.000 Ft kosárérték felett!

Kérdésed van? Hívj minket! +36-204013044

Aztadejó blog

Kirándulás, túra Prédikálószék

Kámán Andrea
Kámán Andrea
2021.02.03 20:14
Kirándulás, túra Prédikálószék

Kirándulás, túra Prédikálószék

Minden túrázónak, aki szereti a természetet, a Prédikálószéket meg kell néznie legalább egyszer.
Ez a hely a Pilisi parkerdő népszerű látványossága. Minden évben nagyon sok túrázó szervez ide kirándulást.
A látvány minden fáradtságunkért kárpótol.

A Prédikálószék több irányból is megközelíthető. Dömösről, Dobogó-kőről, Pilisszentlászlóról is indulhatunk, illetve Pilisszentlászló közelében lévő Prédikálószék Parkolóból is kezdhetjük a túrát, mely megtalálható a térképen is.
Mi is ezt a túraútvonalat választottuk a kutyák miatt, mert a Vadálló-kövek szikláit nem ajánlották négylábú kedvenceinknek.

Itt kényelmesen meg tudtunk állni autóval. Itt található a Királykunyhó Vadászház.
A vadászház előtt jobbra egy kis ösvényen vezet. Felkapaszkodtunk az emelkedőn, és egy sűrű erdőn át vezetett az út. Megnyugtató volt hallgatni a madarak csicsergését.
Amikor ezt a kis ösvényt keresztezi egy kicsit szélesebb földút, akkor ott balra fordultunk.
Aki egyenesen a fák között tovább megy, az is a kis tisztásra ér csak gyorsabban, levágva egy jó nagy kitérőt. Érdemes egyébként arra is szétnézni.
A táj szépsége mellett érdekes növényeket például petrezselyemgombát is láttunk.

Túránk során kövessük a jelzéseket, ami a túraútvonalat mutatja. A telefonon a google térképnek ne higgyünk, amikor azt mondja, hogy távolodunk a kilátótól, és pont ez ellenkező irányba megyünk.
Egy kedves fiatal pár minket is elbizonytalanított, hogy rossz az irány. A hegyet teljesen meg kell kerülni, ha innen közelítjük meg a kilátót, és a hegy túloldalán tudunk eljutni a Prédikálószékhez.
Hétvégén nagyon sok a kiránduló, de ez egyébként csak a kilátóban zavaró kicsit. A
 túraútvonalon nem érzékelhető a tömeg.
A kilátóban számláló működik, ami mutatja, hogy a szombat és a vasárnap a leglátogatottabb napok.

A hegytetőn felállított kilátó mellett padok, és asztalok vannak egy kisebb tisztáson, ahol a magunkkal vitt szendvicseket kényelmesen meg tudjuk enni.
Nagyobb kidőlt fák is fekszenek a földön, amiken pihenhetünk, ha minden asztal foglalt. Ami hétvégi napokon igen csak valószínű.
Olyan gyönyörű a látvány, hogy nem lehet betelni vele. A 12 méter magas kilátóból még messzebbre el lehet látni, de a földön állva is csodálatos a kilátás.

Az interneten webkamerával folyamatosan tudjuk követni az időjárási viszonyokat, mikorra érdemes tervezni a túránkat.
Senki nem örül neki, ha köd borítja be a környéket, amikor épp a csúcson van.

A Prédikálószéket érdemes minden évben felkeresni, hiszen legalább négy kiindulási helyről indulhatunk, így csak öt évente megyünk ugyanazon az úton.
Egy 2020. augusztusi cikkben olvastam, hogy egy új útvonalat festettek fel a fákra túra jelekkel Királykunyhó-Dömös útvonalon. :)

A képeken látható túra 2020 októberében volt. Már alig várom, hogy kicsit jobb idő legyen, és felfedezzünk egy másik ösvényt is.

Túrafelszereléseinkről itt tájékozódhatsz!