Ingyenes kiszállítás 30.000 Ft kosárérték felett!

Kérdésed van? Hívj minket! +36-204013044

Aztadejó blog

Túra Merzse-mocsár tanösvény

Kámán Andrea
Kámán Andrea
2021.03.22 21:16
Túra Merzse-mocsár tanösvény

Túra Merzse-mocsár tanösvény 

A Merzse-mocsár természetvédelmi terület, páratlanul gazdag élővilággal rendelkező mocsárvidék Budapest közvetlen szomszédságában a XVII. kerület, és a Ferihegyi repülőtér között. 

A régmúlt időkben sokkal nagyobb kiterjedésű élőhely mára már csak töredéke egykori méretének.

A képeken a kora tavaszi Merzse-mocsár látható, ebben az időszakban elég sok víz van még a tóban. Nyáron viszont nagyon kiszárad, és visszahúzódik a víz szintje.
Több kiindulási pontról is bejárhatjuk a tanösvényt. Indulhatunk Rákoshegyről, Ecserről, Pesti út- Összekötő út kereszteződésétől, vagy ahogy mi indultunk Rákoskertről. A Rákoskerti vasútállomásról kilépve jobbra fordulunk, és az aszfaltos utat követve átmegyünk a síneken, és a földúton találjuk magunkat, ami egyenesen a Merzse bejáratához vezet. Négy irányból indulhatunk, így a négy indítótábla mellett 14 táblacsoport található, amelyeken megtekinthetjük a változatos élővilágot, és természeti értékeket. Minden tábla sarkán egy térkép van feltüntetve, a jó tájékozódás miatt. Zöld béka jelzést követve járhatjuk be a tanösvényt, amely a képek között látható az egyik fán. A túra hossza kb 6 km, gyerekekkel is ideális kirándulás.

Az elhelyezett táblacsoportokon a gyerekek olyan könnyen emészthető információkat kapnak, melyekkel bővíthetik tudásukat.
A tanösvény ezáltal az egész családnak, iskolás csoportoknak, és a természet kedvelőinek is egyaránt nyújt érdekes információkat Budapest e kevésbé ismert részéről. Bicajjal is sokszor bejártuk már a Merzsét, néhyán helyen a süppedős homok miatt vigyázni kell, de egyébként jól járható terep.

Területe három különálló részből áll, melyeket ma Nagy-Merzse, Kis-Merzse, és Gyolcs-rét néven ismerünk.

A védett terület környezetének egyik legszembetűnőbb élőhelyegyüttese a Nagy-Merzsétől keletre, délre és nyugatra található tölgyes. A mesterségesen kialakított erdőfoltokat körülbelül 40 éve telepítették. Létrehozásuk oka, hogy a város pesti kerületeiben egy széles erdőgyűrűt akartak létrehozni a Budai-hegység erdőségeinek folytatásaként.
Számtalan madár népesíti be az erdő lombkoronáját. Kék- és széncinegék, nagy fakopáncsok, seregélyek, vörösbegyek, és még sorolhatnánk.
Ebben a tölgyesben él a legnagyobb fővárosi populációja a kardlevelű madársisaknak, amely egy mérsékeltövi orchideafaj, kb 200 tő él elszórtan a tölgyesben. Május első felében virázik fehér virága.

A Merzse-mocsár legnagyobb értékét maga a vizes élőhely adja. A fővárosi mocsarak sorában az egyik utolsó, ezért is képez akkora értéket Budapest közigazgatási határain belül.
Találhatunk itt kétéltűek közül kecskebékát, vöröshasú unkát, vizisiklót, zöld, és fürge gyíkot, és mocsári teknőst is.
Az állatok közül a mocsár legnagyobb értékét a madarak adják. A vízhez ragaszkodó fajok a récefajok, pl böjti-, csörgö-, kanalas-,és tőkés réce. Érkeznek ide kis vöcskök, szárcsák, vízityúkok is. A videó készítésekor is tele volt a víz madarakkal, szabad szemmel a kilátóból tökéletesen lehetett látni őket.
A nádasokban fészkel a barna réti héja, és április közepétől megérkeznek a telelőhelyeikről a nádiposzáták, nádirigók, és a nádi tücsökmadarak is.
Állandó madarunk a függőcinege is a Merzse lakója.
Gémfélék is gyakran megfordulnak a területen. A házak közé is berepülnek, a mi kertünkben állandó vendég egy szürkegém, a halas tavunkból próbálja kiszedni a halakat. Mi is itt lakunk a Merzse szomszédságában.

Régen egy hosszú stégen lehetett bemenni egy kis házikóig, szinte egészen a vízig, ahonnan meg lehetett figyelni a mocsár állatvilágát, de nagyon leromlott az állapota, már veszélyessé vált a korhadó deszkák miatt. Ezeken a régi képeken jól látható milyen volt, amikor még nem volt veszélyes. 2004-ben készült képek.

Így 2015-ben egy új madármegfigyelő kilátót építettek, amiről csodálatos látványban lehet részünk. A felső lépcsősor kicsit meredekre sikerült, gyerekeknek segítséggel lehet csak felmenni rajta.
Kirándulásunk során megfigyelhetünk nyulakat, őzeket, és rókákat is. Ezért fontos, hogy ha kis kedvencünkkel megyünk túrázni feltétlenül pórázon vigyük. Erre több helyen figyelmeztet tábla is bennünket. Több helyen vadászles van felállítva, és kis táblák jelzik, hogy a kijelölt ösvényt ne hagyjuk el, ne zavarjuk meg az állatvilágot, és a növényeket sem szabad leszedni. Régebben láttunk már őzikéket, nyulakat, de mostani kirándulásunk alkalmával "vaddisznót" láttunk, ami lehet csak egy közeli tanyáról elkóborolt disznó volt, nem láttuk túl közelről. Nem meszze a bejárattól legelészett a bokrok között a tisztáson. A képek között, és a videó végén is jól látható.

Túrafelszereléseinkről itt tájékozódhatsz!