Ingyenes kiszállítás 30.000 Ft kosárérték felett!

Kérdésed van? Hívj minket! +36-204013044

Aztadejó blog

Túra Pilisborosjenői Kevélyhegyi tanösvényen

Kámán Andrea
Kámán Andrea
2021.03.14 10:42
Túra Pilisborosjenői Kevélyhegyi tanösvényen

Túra Pilisborosjenői Kevélyhegyi tanösvényen

Kevélyhegyi tanösvény kb 10 km hosszú, ami 2008 tavaszán készült el. Tájékoztató táblák vannak kihelyezve az egyes állomásokon, részletes leírással az adott hely érdekességeiről, növény, és állatvilágáról.
Állomásai: Szt. Vendel emlékmű, Kálvária, Teve-szikla, Egri vár, Kevély-hegyi kőfülke, Mészköfal,
Mackó-barlang, Nagy-Kevély, Ezüstkevély, Ezüsthegyi bánya.

A Kevély-hegyi levendula mezőnél van egy nagy parkoló, itt ingyenes volt a parkolás 2021 márciusában voltunk ott. Nagyon jól megszervezett volt az eligazítás, az önkormányzat dolgozói kedvesek voltak, és készségesen igazítottak útba. Még egy nyomtatott térképet is kaptunk tőlük, a fontosabb információkkal.
A levendula mezőt elhagyva szántőföldek között vezet a földút, egyenesen az Útszéli Kőkeresztig mehetünk. Itt viszont érdemes balra elmenni a kis tisztás széléig, és a szikla széléről lenézve egyenesen a Teve-sziklát láthatjuk közvetlenül a lábunk alatt, háttérben pedig a csodálatos panoráma tárul elénk.
Mi pont az ellenkező irányba jártuk be a körtúrát, először a várat néztük meg, és utána a Teve-sziklát, és a Kálváriát. Sokan túráztak, és arra mentünk, amerre a többiek.

Pilisborosjenő határában fekszik, az egri vár másolata a Pilisben.
A Nagy-Kevély délnyugati oldalán, a gyönyörű látványt nyújtó Teve-sziklához közel.
Visszatérve a földútra, ahol a Kőkereszt van, már az erdőben folytatjuk utunkat. Kis gyaloglás után elérkezünk a vár romjaihoz.
Az 1960-as években épült a vár. Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényét Várkonyi Zoltán filmrendező itt forgatta le, mivel a regényben szereplő egri várat időközben körbenőtte a város, így ott nem tudták a látványos csatajeleneteket felvenni.
Sokat jártam gyermekkoromban az egri várban, ott születtem, és nőttem fel, az iskolával is minden évben mentünk oda "kirándulni". A várkapun kilépve már közvetlenül üzletekbe, és vendéglátó helyekbe botlunk.
Ezután még több filmhez is használták forgatási helyszínként ezt a gyönyörű környezetben elhelyezkedő várat, de aztán elhanyagolták, és eléggé lepusztult, így 2008-ban Pilisborosjenői önkormányzat rendbe hozta, és egy emléktáblát állított az alkotók tiszteletére. Ezt a képek között láthatjátok ti is.

A Teve-sziklát alkotó fő dolomit kb 220 millió évvel ezelőtt képződött. A Teve-szikla melletti egykori bánya falán jól tanulmányozhatóak a különböző földtörténeti korokban egymásra települt kőzetrétegek.
Legalul nagy vastagságban Triász fődolomit látható. Ezt a szürkés fehér színű karbonátos kőzetet főként murvának bányászták ezen a helyen.
A sok falba vájt üreg mind a bányászat eredménye. Ahogy olvashatjuk a kihelyezett táblán.

A Teve-sziklát, és a régi dolomit bányát elhagyva, visszafelé tartunk a parkoló felé, jobb kéz felé egy kis lejtőn leereszkedve érjük el a Kevély-hegyi kőfülkét.
Más néven Szódás-barlang ürege 4 méter magas, 3 méter mély és ugyanekkora szélességű.
A mellette lévő sziklateraszról csodálatos panoráma tárul elénk.

A Kevélyhegyi Tanösvény egyik állomása a Kálvária, melyet a Pilisborosjenő határában húzódó, 278 méter magas Vendel-hegy csúcsán nézhetünk meg.
A pilisborosjenői stációk és keresztek a falubeliek adományaiból készültek hárshegyi homokkőből.
Stáció Krisztus szenvedésének állomásait ábrázoló 12 szoborkép, melyek mindegyike előtt a katolikusok a böjti napokon imádkozni szoktak.

Ez után a látványosság után kettéválik az útvonal.
Ha balra indulunk:
Körtúránk itt az eredeti szántóföldekkel határolt földútra tér vissza, a levendula mező mellett elhaladva közelíthetjük meg a parkolót.
Jobbra indulunk:
Az erdőn keresztül átvágva a parkoló melletti karám mögött lyukadunk ki. Azt megkerülve érkezünk meg túránk végéhez, azaz kiindulópontjához.
Nem jártuk be az egész tanösvényt, még van bőven látnivaló.

Aki ellátogat erre a gyönyörű helyre olyan csodálatos élményben lesz része, hogy többször is vágyik majd vissza.
Ha teheted hétköznap indulj el túrázni, mert nagyon népszerű hely, kisgyermekes családok, és kutyás gazdik is szeretik, mivel könnyen járható útvonal.
Így hétvégén hatalmas a tömeg.

Túra és kemping felszereléseinkről itt tájékozódhatsz!